4 Nisan 2014 Cuma

Yorum : Aşk Kaç Beden? - Sarra Manning (Feniks)




Goodreads Puanı: 4.01
Kitabın Orjinal Adı: You Don't Have to Say You Love Me
Yazar: Sarra Manning
Sayfa Sayısı: 608
Yayınevi: Feniks Yayınları
Türü: Womens Fiction, Romance


Arka Kapak:
Kitap kurdu olan tatlı Neve Slater oyunu hep kurallarına göre oynardı, ta ki Max'la tanışana kadar.
Neve Slater, arşivde çalışan kitap tutkunu yirmi beş yaşında genç bir kadındır, ama Neve'in kendisiyle ilgili çok ciddi bir sorunu vardır: Beş yıldır şık olduğu ve üç yıldır görmediği platonik aşkı William, Londra'ya dönmeden önce otuz altı bedene inmek ve William'ı kendisine âşık etmek.
Neve bu süre zarfında çok ciddi bir diyet ve egzersiz programı uygular, yalnızca fiziksel olarak değil, her anlamda mükemmel olmalıdır. Daha önce hiç ilişkisi olmayan Neve ilişki yaşamanın da ne demek olduğunu deneyimlemek ister ve kendisini kız kardeşi Celia'nın çalıştığı dergide editörlük yapan çapkın ve seksi Max'la çıkarken bulur.
Acaba William döndüğünde her şey Neve'in hayal ettiği gibi mi olacak? Ya da otuz altı beden olduğu zaman Neve'in tüm sorunları çözülecek mi? Yoksa başka, bambaşka gerçeklerle mi yüzleşmek zorunda kalacak?




Neve Slater  küçük yaşlardan beri  kilolarıyla problemleri olmuş, kilolarından dolayı özgüven eksikliği yaşayan, her ne kadar herkes çalıştığı yerin bir kütüphane olduğunu düşünse de aslında bir arşivdeçalışan -Neve'e göre aralarında büyük bir fark var- bir kadın. Ama bu durum onun birinden hoşlanmasına engel değil. Üniversitedeki öğrenci danışmanı William'a platonik aşık ama William'da az değil. William Amerika'ya gitmeden önce Neve'in kalbini edebi sohbetlerle çalmış ve Amerika'dayken Neve'le mektuplaşarak aralarındaki bağı koparmamış. Garibim Neve ise çevresinden ve ailesinden göremediği bu ilgiye bağlanıp kalmış. William yurtdışındayken kendini vermiş spor ve diete. Ama her şey bunlarla bitmiyor.

Neve daha önce romantik bir ilişkiye girmediği için, kendi yaşıtlarına nazaran biraz deneyimsiz ve bunu kafaya takmış durumda. Bir dergide çalışan kız kardeşi Celia, William dönene kadar Neve'in kısa süreli bir ilişkiye girmesini öneriyor, hatta internet üzerinden buluşmalar ayarlanıyor, ama işler yolunda gitmiyor.

Celia'nın dergideki iş arkadaşlarından biri -daha doğrusu müdürü- Max ise çapkınlığıyla ün salmış, etrafında sürekli kadınların olduğu yakışıklı karakterimiz. Max, Neve'in Celia'yla katıldığı bir partınin çıkışında Neve'in peşine takılır ve bu durumun sonunda kendilerini yatakta bulurlar, fakat Neve kilolarından dolayı yaşadığı özgüven eksikliğiyle Max'ı tam gümrük kapısındayken geri çevirir :P  Neve, Max'a olan davranışlarının çok kaba olduğunu düşündüğü için Max'a bir özür mektubu yollar -mektup aynı zamanda onun kilolarıyla ilgili problemleri ve Max'ı William'a olan aşkından dolayı reddettiğini de içerir- . Ama Max bu konuyu yüzyüze çözmek konusunda kararlıdır ve Neve'e  romantik ilişkiler konusunda yardım edebileceğini, bir süreliğine Neve'in "krep" sevgilisi olabileceğini söyler. Neve ilk başta bu teklifi reddetse de internet üzerinden gerçekleştirdiği buluşmaların bir işe yaramayacağını anladığında -tabi William'ın geliş tarihi de yaklaştığında- Neve Max'la geçici bir ilişki yaşamayı kabul eder. Bu "krep" ilişkide Max ve Neve'i ne bekliyor, peki ya William bu ilişkinin neresinde?

Neve'in erkek kardeşi Douglas'ın karısı Charlotte'tan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Sen ne ırıspı, sen ne şıllık bir şeysin öyle -_-  (Ağzımı bozduğum için kusuruma bakmayın ama kitabı okuyunca siz de bana hak vereceksiniz). Neve'in özgüven eksikliğinin en büyük sebeplerinden biri olan Charlotte, Neve'le aynı yaşta ve aynı okulda okumuşlar. Neve'in lise yıllarını zehir zıkkım eden bu yellozun Neve'in erkek kardeşiyle evlenmesi Neve için işkencelerin bitmeyeceğinin habercisi olmuş. Neve'in alt katında oturan Charlotte, Neve'e hiçbir zaman rahat vermiyor.



Öncelikle yazara bir alkış istiyorum.


Kilolu bir insanın yaşayabileceği özgüven eksikliğini, duygularını, aklından geçebilecek her şeyi fazlasıyla iyi yakalamış. Öyle ki "Üff kitap saçmalamaya başladı." dediğim hiçbir yer olmadı. Hatta kitabın akıcılığı ve dili 608 sayfalık bu kitabın sonuna nasıl geldiğimi bile farketmememi sağladı. Duyguların yanı sıra betimlemelerde gayet yerindeydi. Sadece Max ismini telaffuz konusunda bir sıkıntı yaşadım (Meks diye okumak istesem de çevirmen Maks olarak çevirmek konusunda ısrar etmiş.) Kitap için çekiliş yapmamı sağlayan ve kitabın orjinal kapağını kullanan Feniks Kitap'a da ayrıca teşekkür ederim. Bu harika kitabı uzun süre okumak istemiştim ve 608 sayfalık bu kitaba ömrümdeki sürenin bir kısmını ayırdığım için hiç pişmanlık duymadım.


Bu muhteşem kitaba puanım tabiiki de 5/5







Her kitaba uygun dövmelerin olduğunu düşünüyorum ve bu fikirler artık her kitap yorumumun altında kitaba uygun dövme paylaşma kararı aldım. Bu kitaba uygun olan dövme olarak da bu mezurayı buldum. Çilenin hasını çekip kilolarını veren Neve'e, bu çilelerini hatırlatıcı olarak...















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top