28 Haziran 2014 Cumartesi

Çekiliş - Yorum Başlat - Ready Player One - Ernest Cline (DEX)



Goodreads Puanı: 4.30
Kitabın Orjinal Adı: Ready Player One
Yazar: Ernest Cline
Sayfa Sayısı: 504
Yayınevi: DEX
Türü: Sience Fiction, Distopya, Fantasy, Young Adult


ARKA KAPAK:
Yıl 2045 ve dünya çok çirkin bir yer.
Uygarlıkları felce uğratan enerji krizi, tam anlamıyla felakete dönüşen iklim değişikliği, kıtlık, yoksulluk, bulaşıcı hastalıklar ve geriye kalan son kaynaklar için süren nükleer savaşlarla cehenneme dönen bir dünya... Ve bu dünyada yaşamak zorunda olan tüm talihsiz insanlar gibi, henüz on sekiz yaşındaki Wade Watts da uyanık olduğu zamanın neredeyse tamamını bir simulasyonun içerisinde geçiriyor.

İstediğiniz kişi olabileceğiniz, istediğiniz yerde yaşayabileceğiniz ve istediğiniz şeyleri yapabileceğiniz bir yer olan, insanlığın son vahası, sanal dünya OASIS'te. Ve bir gün OASIS'in yaratıcısı James Halliday ölüyor. Arkasında bıraktığı milyonlarca dolarlık bir servetle. Ancak bir sorun var. Ortada bir varis yok. James Halliday bütün mirasını tek bir kişiye bıraktı. Yarattığı devasa sanal dünya OASIS içinde sakladığı üç anahtarı bulacak olan kişiye. İşte dünya çapındaki kıran kırana mücadele böyle başladı. Ve anahtara giden ilk ipucunu Wade Watts buldu.

Hazır mısınız ?


Goodreads'te 21. yüzyılın en iyi Sci-Fi kitapları listesinde 1. sırada olan bu muhteşem kitabı aylar önce okuyup, çoooook sevmiştim. Yorumu bu günlere kısmetmiş. Dex'in reklamını çok fazla yaptığı kitapları orta derecede beğenip, çok fazla bilinmeyen kitaplarına ise bayıldığım doğrudur. Başlat - Ready Player One da o kitaplardan biri. Pek tanıtımı yapılmadı, fazla kişi tarafından bilinmiyor ama Goodreads puanı çok iyi. Sword Art Online animesini izleyenlerin ise özellikle çok seveceği bir kitap bu. Yorumumda çok miktarda görsel kullandım. En sevdiğim kitaplar listesinde de Başlat'ı 1. sıraya koydum. Öyle ki bu yorumla kitabın hakkını veremeyeceğimi düşünüp çok üzülüyorum. Umarım bir kişi bile olsa bu yorumdan sonra gidip Başlat'ı alır ve OASIS dünyasına adım atar.

Bu kadar övdüğüm kitabın konusu ise şöyle:


Üç kapıyı açacak üç saklı anahtar

Kişinin sınanacağı bir macera başlatacak

Zorlukların üstesinden gelecek kadar maharetli olan
Ödülün kendisini beklediği Son'a ulaşacak.


Bir dünya düşünün; felaketlerden,krizlerden ve savaşlardan sonra mahvolmuş. İnsanların yaşam imkanları berbat. Üstüste bindirilmiş karavanların yüksek kuleler oluşturduğu hurdalık alanlarda yaşayan insanlar var. Ama insanlar zaten gerçek dünyada yaşamıyorlar diyebiliriz, hepsi OASIS adındaki bilgisayar sisteminde. OASIS konsolu denen elektronik sistem ağ bağlantısıyla insanları gerçek hayatın dışında, çok daha yaşanabilir bir dünyaya götürüyor. Kafaya takılan ve görsel bağlantıyı sağlayan vizöre, dokunsal işlevleri ve hareketleri kontrol eden "dokunsal eldivenler"e ve ağ bağlantısına sahipseniz OASIS'in dünyasına giriş yapabilir, orada okula gidebilir (ki zaten gerçek okullar kapatılıp, çocukların eğitimi OASIS'te verilmeye başlanmış), OASIS'te iş bulabilir, OASIS'te kazandığınız parayı gerçek hayattaki paraya çevirip ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.




Bakır anahtar kaşifini bekliyor 
Dehşet dolu bir gömütün içerisinde
En yüksek skoru elde edenlerin
Arasına yükselmek için
Çok daha fazlasını öğrenmen gerekiyor 


OASIS'in yaratıcısı olan James Halliday ölmeden önce bir video-mesaj hazırlamıştır ve bu video-mesajda mirasını, yani milyarlarca dolarlık serveti ve OASIS dünyasını bıraktığı kişiyi açıklamıştır. Videoda açıkladığına göre James Halliday OASIS'e (yani bir sürü dünyayı içinde barındıran, kocaman bir evrenin içerisine) 3 anahtar (Bakır anahtar-Yeşimtaşı anahtar-Kristal anahtar) saklamıştır. Bu anahtarları bulan kişi mirasın sahibi olacaktır.







Kocaman evrenin içinde bu anahtarları bulmak için başlayan yarışta Dünya'nın her bir yerindeki insanlara Anorak'ın Almanağı (James Halliday'in yazdığı günlük türü bir şey) ve yayınladığı video-mesaj rehberlik etmektedir. (Anorak: James Halliday'in OASIS'teki karakterinin adı). En önemlisi ise bıraktığı bilmecelerdir.


Kitabın ana karakteri Wade Oven Watts (OASIS nickiyle Parzival) bu anahtarları bulmak için Anorak'ın Almanağını ezberlemiş, almanakta bahsedilen tüm oyunları oynamış, tüm filmleri ve dizileri repliklerini ezberleyecek kadar izlemiş, adeta James Halliday'le bütünleşmiştir fakat anahtarların yerini çözmesi hiç de kolay olmamıştır. Tek yarışan kişilerin yanında loncalar halinde yarışanlar ve Altılılar adıyla anılan IOI şirketinin oyuncularıyla da rekabet halindedir. Maddi kaynakları fazla olan bu şirket, Altılılara katılan oyunculara maddi destek karşılığında, anahtarları bulup mirası alan kişinin mirası şirkete vermesi üzerine bir anlaşma imzalatmaktadırlar. Parzival ise parası olmadığı için anahtarları bulma konusundaki kaynağı sınırlıdır. Parzival, OASIS'i reklamlara boğmak ve paralı hale getirmek isteyen IOI şirketine gitmek istememektedir. Anahtarlar konusunda Parzival'e olduğu kadar diğer oyunculara da sıkıntı çıkaran bu şirket oyunu kurallarına göre oynamamaktadır.





OASIS dünyasındaki yakın arkadaşı Aech dışında sosyallikten uzak Parzival ilk anahtarı bulduğunda ise tüm dünya tarafından tanınan biri haline gelir, anahtar yolunda hayranlıkla takip ettiği blogun sahibi Art3mis'le de tanışır. Skorboard'ta adı 1. sıraya yazılmıştır. Böylece sponsorluk anlaşmaları sayesinde maddi destek bulur, anahtar yolundaki araştırmaları genişler ama Anorak'ın anahtarlar için bıraktığı bilmeceler gittikçe zorlaşmaktadır.



Spoiler vermeden kitabın konusu hakkında yazmayı bırakıp ve kitabı okumanız için ısrar ediyorum. Çünkü kitap gerek konusuyla olsun, gerek yazarın bilgi birikimiyle olsun, gerek muhteşem çevirisiyle olsun okunmaya değer bir kitap. Yazarın 80ler döneminde olan bilgisayarlar ve atarilerde oynanan video oyunları, müzikler ve filmler hakkındaki bilgileri gerçekten çok ilginç ve kitaba renk katmış. Özellikle kitabı okurken açıp internetten hangi film-müzikten bahsettiğine bakarsanız yada kitapta geçen eski atari oyunlarını oynarsanız kitap sizin için çok daha gerçekçi bir hale gelecektir.




Kitap çevirmeni Taylan Taftaf'a hayran kaldım ve çeviri için buradan ona teşekkürlerimi iletmek isterim. Ana karakterimize "Eyvallah" bile dedirtmiş, çeviriyi günlük yaşam dilimize uydururken yazım kurallarının dışına çıkmamış. Dex kitaplarında karşımıza çok fazla çıkan yazım yanlışları ise bu kitapta neredeyse hiç yok.




Başlat-Ready Player One'ın film hakları 2010'da Warner Bros. tarafından alınmış. Ernest Cline ve Eric Eason'ın yazdığı ilk senaryo, X-Men Son Direniş filminin senaristi Zak Penn tarafından yeniden yazılıyormuş. Yani Başlat-Ready Player One'ı beyaz perdede görmemiz çok uzak tarihlerde değil. 

Yazar hakkında:

Ernest Cline, zamanın büyük kısmını geek işleriyle geçirdiği Austin,Texas'ta yaşıyor.
Başlat - Ready Player One, ilk romanı.
Daha fazla bilgi için www.ernestcline.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca yazarın blogu da var: www.ernestcline.com/blog
Kitap için açılan internet sitesi ise: www.readyplayerone.com









OKUYUCUYA NOT: Kitabın başları fazla miktarda bilgi içeriyor, kitabın ilerisi için bir nevi önhazırlık basamağı var ve bazı okuyucular bu kısmı sıkıcı bulabilir. Ama kitabın o bölümü bence fazlasıyla gerekli. Kitabı sıkıcı diyip bir kenara koymayın ve ileriki sayfalara kadar dayanın. Sabrettiğinize kesinlikle değecek. ;)
a Rafflecopter giveaway

6 yorum:

  1. Okuyucuya Not kısmı benim için :P

    YanıtlaSil
  2. harika bi kitaba benziyo ^_^

    YanıtlaSil
  3. B Umut Eser http://haylazinkitapligi.blogspot.com/2014/06/yorum-baslat-ready-player-one-ernest.html

    YanıtlaSil
  4. Ceyda Eser---https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=737131293010382&id=100001405537149 Umarım olmuştur...

    YanıtlaSil
  5. Neden hiçbir yerde bu kitabı bulamıyorum. Nereden bulurum biri yardımcı olabilir mi?

    YanıtlaSil

back to top